Seabiscuit

SEABISCUIT

Orig. titel:
Seabiscuit
Genre:
Drama
Regi:
Gary Ross
I rollerna:
Tobey Maguire
Jeff Bridges
Chris Cooper
William H. Macy
Biopremiär:
3 oktober 2003
DVD-premiär:
7 april 2004
Hemsida:
Klicka här...

Galleri



Tre män och en häst
gav nationen nytt hopp

FILMINFO "Seabiscuit" är den sanna historien om hur tre män med brokigt förflutet sätter sitt sista hopp till en totalt otippad häst och skapar kapplöpningshistoria. Det är en storslagen berättelse om fyra udda karaktärer, som mot alla odds blev hjältar för en hel nation.

Året är 1937. Efter nästan ett halvt decennium av depression framstår den amerikanska drömmen allt mer avlägsen. Genomsnittsamerikanen ägnar sig åt enkla nöjen. Det blir återigen tillåtet att spela med pengar och kapplöpningssporten får ett rejält uppsving. Många är de lycksökare som beger sig till kapplöpningsbanorna för att tjäna snabba pengar. Bland dem tre män, vars illusioner krossats av livets omständigheter; den unge jockeyn Red Pollard, som redan tappat tron på livet, Charles Howard, en f.d. mångmiljonär som förlorat allt och Tom Smith, en luggsliten cowboy. Tillsammans sätter de sitt hopp till hästen Seabiscuit, en oslipad dimant. Men vägen till framgång är lång och oddsen låga. De tre männen måste satsa allt för förverkliga den dröm de burit inom sig så länge.

Seabiscuits succé förändrade inte bara livet för de tre männen, hästens framgångssaga gav också nytt hopp till en hel nation. 1938 valdes Seabiscuit till Årets kapplöpningshäst, men bara ett par månader senare hände det som inte fick hända, hästen skadades under ett lopp och hela nationen höll andan. Få bedömare trodde att Seabiscuit skulle kunna springa igen, men hästens framgångshistoria visade sig vara långt ifrån över.

"Seabiscuit" bygger på Laura Hillenbrands succéroman "Seabiscuit - En amerikansk legend" (Forum förlag).

I rollerna ser vi tre av Hollywoods mest aktade skådespelare. Den unge jockeyn Red Pollard spelas av Tobey Maguire ("Spider-Man"), Charles Howard görs av den flerfaldigt Oscarnominerade Jeff Bridges och i rollen som Tom Smith ser vi Oscarvinnaren Chris Cooper. Regisserar gör Gary Ross som tidigare bl.a. regisserat den uppmärksammade "Välkommen till Pleasantville".


ONÖDIGT VETANDE
10 olika hästar spelade Seabiscuit i filmen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0